Schoolplan

De locaties (de Woldborg en Campus Leek)
De Woldborg, Kersenlaan 16, 9860 AA Grootegast
Campus in Leek, Waezenburglaan 51, 9351 HC Leek
NT2-ondersteuning voor doorgestroomde leerlingen in het VO. 

De klassen
ISK is bedoeld voor nieuwkomers in de leeftijd van 12- 18 jaar. Een nieuwkomer zal gemiddeld twee jaar op de ISK verblijven en daarna doorstromen naar het reguliere onderwijs m.n. naar het vo of mbo. Een klas bestaat uit maximaal 15 leerlingen, waarbij incidenteel, voor een korte periode, dit aantal licht overschreden kan worden. Voor elke leerling zal bij aanvang een uitstroomprofiel (bijlage 1) worden opgesteld en waar mogelijk geplaatst worden in de klas met leerlingen die hetzelfde uitstroomprofiel hebben. 

De aanmelding
De nieuwkomer wordt aangemeld bij de ISK-coƶrdinator (ISKC). De ISKC nodigt de nieuwkomer met de eventuele ouders, voogd of begeleider uit voor een intake. Tijdens de intake wordt het aanmeldformulier ingevuld. Er worden afspraken gemaakt over testen en het starten in een van de klassen. 

Plaatsing en testen
Bij de nieuwkomer wordt een plaatsingstoets afgenomen, door de ISKC, om het NT2-niveau te bepalen. We maken daarbij gebruik van de JIJ! Toetsen van bureau ICE. Plaatsing van de nieuwkomer wordt gedaan aan de hand van de uitslag van de JIJ! Intake test. Wanneer een bepaalde klas vol zit en er in een andere klas ruimte is, kan hiervan afgeweken worden. 

Begeleiding van de groep
De coach van de klas is de NT2-docent. Deze coach ziet de klas minimaal 4 dagen en houdt de resultaten en de voortgang van de nieuwkomer bij. Speciale aandacht wordt besteed aan de sociaal-emotionele achtergrond van de nieuwkomers. De coach houdt de ontwikkelingen van de nieuwkomer bij in het leerlingvolgsysteem van de school, SOM. Alle relevante informatie, afspraken, verslaglegging van gesprekken en resultaten worden hierin opgeslagen. Bij een overstap naar een andere school wordt dit LVS door de administratie naar de nieuwe school gestuurd. Tijdens de NT2-lessen is er een klassenassistent aanwezig om ervoor te zorgen dat elke nieuwkomer op niveau kan worden bediend. 

Toetsing en rapportage
In alle klassen wordt gewerkt met de NT2-methode Taal Compleet. Elk hoofdstuk wordt getoetst. Om de voortgang in het NT2 proces te meten, worden bij de nieuwkomers methodeonafhankelijke JIJ! Toetsen afgenomen van bureau ICE. .

Schakelen naar reguliere klassen
Schakelen gebeurt altijd in overleg met de ISKC tevens vervolgschoolcoach/schakelcoach en aanspreekpunt voor de VO-scholen. Een nieuwkomer kan schakelen als hij zijn streefdoelen heeft gehaald passend bij zijn uitstroomprofiel. Met de ISKC worden de afspraken over de verdere begeleiding gemaakt en een warme overdracht georganiseerd met de ontvangende VO of MBO school. De ISKC blijft de eerste 4 maanden aanspreekpunt voor de geschakelde nieuwkomer, daarna alleen op afroep, om zo de kennis en expertise rondom nieuwkomersonderwijs binnen de VO en MBO scholen te borgen. 

Op rsg de Borgen kan de geschakelde leerling extra ondersteuning krijgen van een NT2-docent. Dit wordt minimaal 4 uur in de week aangeboden. De invulling van de extra taalondersteuning moet zoveel mogelijk aansluiten bij de moeilijkheden of behoeften die leerlingen tegenkomen en dus aansluiten bij het onderwijsprogramma. 

Integratie van de nieuwkomers
Door de nieuwkomers mee te laten doen aan allerlei activiteiten binnen de reguliere school, bevorderen we de integratie van de nieuwkomer.

Te denken valt aan:
- sportevenementen;
- snuffelstages in Nederlandse klassen;
- meedoen met feestelijke jaar afsluitingen;
- schoolfeesten. 

Daarnaast organiseren we diverse excursies waarbij nieuwkomers gestimuleerd worden om zich te oriĆ«nteren op de Nederlandse samenleving. 

Te denken valt aan:
- bezoek aan de bibliotheek;
- voorlichting over de leerplicht door de leerplichtambtenaar;
- voorstellingen in de bioscoop of op school;
- schoolreis. 

Boeken en lesmateriaal
Boeken en lesmateriaal krijg de nieuwkomer van school; een tas, etui en pennen moet de nieuwkomer zelf aanschaffen. Op school werken we ook met een laptop, deze is aanwezig in het leslokaal en blijft op school. Zodra de nieuwkomer instroomt in het regulier onderwijs, levert hij / zij de laptop in. De laptop blijft dus eigendom van de ISK. 

Eten en drinken
Voor de pauzes neem je zelf eten en drinken mee.