Aandacht voor hoogbegaafde leerlingen bij rsg de Borgen
8 november 2020

Aandacht voor hoogbegaafde leerlingen bij rsg de Borgen

​​Sinds september 2020 is rsg de Borgen aspirant begaafdheid profielschool. Begaafdheid profielscholen creëren een passende onderwijsomgeving voor hoogbegaafde leerlingen. Het plan is om leerlingen vanaf 10 jaar, die al door de basisschoolstof heen zijn, te ontvangen bij rsg de Borgen. De Woldborg en de Lindenborg gaan nauw samenwerken om dit programma aan te bieden.

Een passende onderwijsomgeving wordt ook wel Onderwijs Op Maat (OOM) genoemd. Met OOM bieden scholen een inspirerende omgeving, waarbij ruimte is voor leerlingen om zichzelf te zijn, te kiezen, talenten te ontwikkelen en zelfstandiger te worden. Er is veel vraag naar zo’n passende leeromgeving. “We krijgen al regelmatig de vraag van ouders en kinderen of zij zich al aan kunnen melden” aldus directeur Gert van Dijken van de Woldborg in Grootegast. “Die vraag benadrukt voor ons ook wel het belang van onderwijs op maat”.

Verder kijken dan de IQ-grens
rsg de Borgen wil verder kijken dan de IQ-grens van 130 en aandacht besteden aan de specifieke ondersteunings- en onderwijsbehoeften van leerlingen. Het is namelijk een misvatting dat hoogbegaafde leerlingen altijd goed presteren en het zonder begeleiding wel redden. Een coachende mentor en docenten die de leerling goed kennen, zijn enorm belangrijk.

Het leerplan wordt maatwerk
Het plan is om leerlingen vanaf 10 jaar, die door de basisschoolstof heen zijn, te ontvangen bij rsg de Borgen. De leerlingen volgen de onderbouw op de Woldborg en werken vervolgens in de bovenbouw op de Lindenborg naar het examen toe. “In onze nieuwe onderwijsomgeving staat maatwerk centraal. We laten de leerlingen per vakgebied werken op eigen niveau en in eigen tempo. Zo zijn ze verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling. Daarbij besteden we veel aandacht aan plannen en reflecteren” vertelt Daisy Smit, directeur bij de Lindenborg in Leek. Om kennis en ervaring uit te wisselen met het primair- en voortgezet onderwijs in de regio, is rsg de Borgen aangesloten bij de Vereniging Begaafdheidsprofielscholen.

Aanmelden nog niet mogelijk
Onderwijs Op Maat is op dit moment vol in ontwikkeling. Aanmelden is daarom nog niet mogelijk. Belangstellende ouders kunnen hun interesse al wel aangeven bij school door een mail te sturen naar hb-onderwijs@rsgdeborgen.nl. Zij worden dan op de hoogte gehouden over de voortgang van het project    

 

Reageren