Het waterschap daagde leerlingen uit voor om een vissenhotel te ontwerpen
15 maart 2022

Het waterschap daagde leerlingen uit voor om een vissenhotel te ontwerpen

​​

Het is alleen vandaag nog mogelijk om je stem uit te brengen op een van de tien ontwerpen voor een vishotel in het Paterswoldsemeer. Stemmen is mogelijk t/m donderdag 10 maart. Ook een vakjury beoordeelt de ontwerpen. Daarbij kijkt het naar haalbaarheid, duurzaamheid en originaliteit. De publieksfavoriet én de favoriet van de vakjury worden straks, zo ver als mogelijk, in het echt gebouwd. 

De opdracht
Ruim 200 tweedejaars Technasium-leerlingen van rsg de Borgen, het Praedinius Gymnasium en het Stadslyceum voerden een opdracht uit voor het waterschap Noorderzijlvest. De opdracht bestond uit het ontwerpen van een vishotel in het Paterswoldsemeer. Een vishotel is een creatie van een plek in het water waar vissen en andere kleine waterbeestjes kunnen schuilen en paaien. Een goed ontwerp begint met een sterk vooronderzoek naar de ecologische omstandigheden. Daarnaast maakten leerlingen een plan om het vissenhotel bekendheid te geven en zichtbaar te maken bij de omgeving door de vragen ‘Waar dienen de hotels voor?’ en ‘Waarom legt het waterschap deze aan in het meer?’ mee te nemen in het plan. 

Educatie en oplossingsgericht denken
Noorderzijlvest zet al lange tijd in op educatie om het bewustzijn te vergroten bij jongeren. “Het gaat dan niet alleen om kennis. We willen graag dat het waterthema betekenis krijgt bij jongeren en dat jongeren in staat zijn om het thema op zichzelf en hun eigen leefomgeving te betrekken”, aldus dagelijks bestuur van Velde. “Daarnaast merken we dat jongeren vaak nog creatief denken. Waar wij nog wel eens in obstakels denken, denken zij sneller in kansen. Ik ben dan ook benieuwd naar de ontwerpen”.

Reageren