Leerlingen Ronerborg op bezoek bij gevangenis Esserheem
8 november 2022

Leerlingen Ronerborg op bezoek bij gevangenis Esserheem

​​Voor het programma 'Hoe zit het nou werkelijk?' brachten leerlingen een bezoek aan gevangenis Esserheem waar ze in gesprek gingen met twee gedetineerden.

Voorafgaand aan het bezoek aan gevangenis Esserheem, onderdeel van Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen, kregen de leerlingen een voorbereidende les op school. Op dinsdag 8 november was het dan zover en begon het bezoek bij het Gevangenismuseum. Na een korte introductie volgde een wandeling naar P.I. Esserheem. 

Bij binnenkomst moest iedereen door het detectiepoortje waarna de weg vervolgd werd naar de bezoekerszaal voor de voorlichting. De voorlichters, twee gedetineerden, vertelden open en eerlijk over hun delict, wat eraan vooraf ging en over het leven in de gevangenis. Het bezoek werd afgesloten bij de voormalige strafgevangenis 'De Rode Pannen', waar leerlingen een nog betere indruk konden krijgen van hoe een gevangenis er van binnen uitziet. 

Leerlingen Luciano en Sharissa waren erg enthousiast over het bezoek. Zo vertelde Luciano het volgende: "Ik vond het leuk en spannend om naar de gevangenis te gaan. Je moest door een poortje om je spullen te controleren. Daarna gingen we met twee gevangenen praten. Ze vertelden waardoor ze in de gevangenis kwamen, dat was wel interessant om naar te luisteren. Daarna hebben we nog een oude gevangenis bekeken en dat vond ik ook interessant om te zien." Sharissa vond het een bijzonder bezoek: "Het was wel leuk, omdat het bijzonder is en niet iedereen met gevangenen mag praten. En het was ook wel speciaal dat de gevangenen alles wilden vertellen over wat ze hebben gedaan en hoe ze daar terecht zijn gekomen."

Rosalie Hingstman, docent bij rsg de Borgen was ook mee: "Een hele unieke, indrukwekkende ervaring om met een groep leerlingen een bezoek te brengen aan P.I. Esserheem en daar verhalen te horen van twee gedetineerden. Twee mannen die eerlijk vertelden dat ze vroeger verkeerde keuzes hebben gemaakt en drugs hebben verhandeld en/of gesmokkeld. Ze vertelden over het leven in de gevangenis in Veenhuizen, maar benoemden ook de verschillen met andere gevangenissen in het buitenland. De manier waarop ze hun verhaal deden, maakte dat er een prettige sfeer ontstond waarin er veel ruimte was om van alles te kunnen vragen. Erg leerzaam!"
Reageren