Nijeborg van start met watertappunten
nijeborg | 1 maart 2017

Nijeborg van start met watertappunten

​​Vestiging Nijeborg krijgt als eerste school voor voortgezet onderwijs in de provincie Groningen watertappunten die aangesloten zijn op de waterleiding. Met het project GoH2O wil de vestiging het drinken van water stimuleren in plaats van drankjes die te veel suiker bevatten.

Woensdag 1 maart werden de watertappunten samen met de leerlingen feestelijk geopend. Wethouder Ben Plandsoen van de gemeente Leek was hierbij aanwezig, alle leerlingen van vestiging de Nijeborg kregen een bidon aangeboden.

De Nijeborg in Leek vindt een gezonde leefomgeving belangrijk en wil daar zelf ook aan bijdragen. Zo zijn met de leerlingen afspraken gemaakt over hoe ze met elkaar omgaan, samenwerken en samenleven: Positive Behaviour Support (PBS). Daarnaast wordt aandacht besteed aan een gezonde leefstijl. Tijdens de lessen lichamelijke opvoeding krijgen de leerlingen voorlichting over het gebruik van (on)gezonde drankjes. Initiatiefnemer van het project GoHO2 docent Fardau Laskewitz liet tijdens de opening een aantal leerlingen geblinddoekt verschillende frisdranken testen. De leerlingen worden met het project bewust gemaakt dat water gezond en lekker is. Alle leerlingen kregen een bidon uitgereikt, een duurzame manier om water te drinken. Het watertappunt werd direct volop in gebruik genomen.

Stimuleringsprogramma gemeente Leek
Het project sluit aan bij het gemeentelijk programma ‘Gezond in Leek’. Gezondheid is voor iedereen een groot goed. Gemeente Leek wil gezond leven bevorderen en heeft extra financiële middelen beschikbaar gesteld via het stimuleringsprogramma ‘Gezond in Leek'. Ze heeft inwoners opgeroepen om met initiatieven te komen om hieraan bij te dragen. GoH2O docent Fardau Laskewitz van rsg de Borgen heeft hieraan gehoor gegeven en het project GoH2O ingediend. Een burgerpanel van de gemeente Leek heeft vervolgens het ingediende initiatief positief beoordeeld. De kosten van de watertappunten worden vanuit het stimuleringsprogramma betaald. Nieuwe initiatieven kunnen nog steeds worden aangemeld via www.leek.nl/gezondinleek

Waterbedrijf Groningen
Waterbedrijf Groningen heeft ook bijgedragen aan het project GoH2O. Communicatieadviseur Tabitha Petter: “Steeds meer scholen richten gezonde kantines in. De vraag naar duurzame, betaalbare en onderhoudsvrije drinkwaterpunten neemt hierdoor toe. Het nieuwe ‘indoortappunt’ sluit bij deze behoefte aan. Een drinkwaterpunt in de vorm van een blikje met daarin verwerkt een kraan en afvoer. Heel simpel en daardoor laag in aanschafkosten en bijna geen onderhoud. De komende periode wordt het tappunt tegen een scherpe prijs aan al het voortgezet en hoger onderwijs in Groningen aangeboden. Onlangs nog opende de Rijksuniversiteit Groningen vijftien van deze watertappunten. rsg de Borgen is de eerste in het voortgezet onderwijs van de provincie Groningen die twee watertappunten op de waterleiding installeert!”

Reageren