Vertaalwedstrijd Grieks en Latijn VWO 5 en 6 in Leek
lindenborg | 16 februari 2023

Vertaalwedstrijd Grieks en Latijn VWO 5 en 6 in Leek

​​Vertaalwedstrijd Grieks en Latijn voor de 10e keer op de Lindenborg in Leek

Donderdag 16 februari vormde de Lindenborg het strijdtoneel voor het Certamen Septentrionale X. Maar liefst 17 schoolteams uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe kwamen van heinde en verre om mee te doen aan deze uitdagende vertaalwedstrijd Grieks en Latijn. Deelnemers zijn leerlingen uit klas 5 en 6 van het gymnasium. De wedstrijd wordt al voor het 10e jaar georganiseerd door de Lindenborg, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Gezien de opkomst en het enthousiasme bij zowel leerlingen als docenten is het een leerzaam en succesvol event.

Een onderdeel van de wedstrijd voor leerlingen is het vertalen van een Griekse en een Latijnse tekst. Deze vertaalopdracht wordt toegelicht door dr. Remco Regtuit van de RUG. Vervolgens vertrekken de leerlingen gewapend met een woordenboek naar de gymzaal, waar zij beginnen aan de vertaalopdracht. Ondertussen kunnen de begeleidende docenten een interessante workshop bijwonen van dr. Jan de Jong van de RUG, rondom prenten van Hendrik Goltzius en Ovidius.

Ieke Mooij, docent Grieks en Latijn op de Lindenborg vertelt trots dat de leerlingen hun uiterste best doen om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Een vakkundige jury beoordeelt hun werk en het beste team krijgt een prachtige prijs. Dit jaar is dit een bronzen beeldje, dat speciaal voor deze gelegenheid is ontworpen.

In het middagdeel vond er een pub-quiz plaats waarbij allerlei vragen rond mythologie en Griekse en Latijnse oudheid en de nodige taalvragen aan de orde kwamen. De verschillende schoolteams gingen met elkaar de strijd aan.

Aan het einde van de dag waren er twee gelukkige winnaars van de vertaalwedstrijden Raoul Floren van het Dollard College werd eerste met zijn vertaling van het Grieks en Marije Reitsema van het Lauwers College won de eerste prijs met de Latijnse vertaling. Het team van de Lindenborg bestaande uit Ilse Schildt, Anne Wierenga, Roy de Vries, Joris Stap en Mats van der Kaap, wist bij de pubquiz de derde prijs in wacht te slepen.

Alle deelnemers kijken terug op een enerverende en leerzame dag!

Vertaalwedstrijd Grieks en Latijn VWO 5 en 6 in Leek

Reageren