Vijf leerlingen van Nijeborg cum laude geslaagd
nijeborg | 11 juni 2021

Vijf leerlingen van Nijeborg cum laude geslaagd

​​In uitgelaten stemming kwamen de geslaagde leerlingen afgelopen donderdag naar de Nijeborg.

Lachend en jubelend begroetten zij elkaar op het schoolplein. Even daarvoor waren zij gebeld door hun coaches met het goede nieuws dat ze het examen voor de theoretische leerweg van het VMBO met goed gevolg hadden afgelegd. De blijdschap was meer dan terecht. Hun laatste anderhalve jaar op school was niet gegaan zoals ze hadden verwacht en gehoopt. Online-lessen, halfvolle klaslokalen, heel vaak en veel zelfstandig werken in plaats van gezellig samen met de klasgenoten. De coronamaatregelen maakten school niet bepaald leuker.

De leraren keken daarom vol bewondering en met trots naar de uitgelaten en vrolijke geslaagden. Of zoals één van de docenten zei: “Dit is de mooiste schooldag van het jaar. Al die spontane vreugde en blijheid, daar doe je het voor.” Samen met de leerlingen werd taart gegeten. Op elk gebakje prijkte een foto van een van de coaches. De geslaagden smulden er van.

Van de 57 leerlingen die in het eerste tijdvak al hun examens hadden gemaakt, zijn er op de Nijeborg 54 in één keer geslaagd. Bijzonder is dat er maar liefst vijf van de geslaagden het predicaat ‘cum laude’ meekrijgen en twee andere gaan proberen dat via een herkansing alsnog te bereiken. Zoveel uitmuntende leerlingen in één examenjaar – en dan ook nog eens een coronajaar – is ongekend en nog niet eerder voorgekomen. Voor drie leerlingen wacht nog een kansrijke herkansing in het tweede tijdvak dat aanstaande maandag van start gaat. In dat tijdvak ronden nog eens 19 kandidaten hun examens voor de theoretische leerweg af. De leerlingen van de kader- en basisberoepsgerichte leerweg horen op woensdag 16 juni of zij hun diploma gehaald hebben.